|
|
Kardiologická ordinace > Kde Vám poradí > Antikoagulační léčba > Jak se stravou při této léčbě? |
Jak se stravou při této léčbě? Interakce antikoagulačních léků s potravinami
Účinnost perorálních antikoagulancií – kumarinových derivátů – úzce souvisí s příjmem vitamínu K potravou, protože antikoagulancia jsou schopnými inhibitory v metabolizmu vitaminu K. Pravidelný denní příjem K vitamínu > 500mg / den má za následek relativní rezistenci na léčbu. K udržení stabilních hodnot perorální antikoagulační léčby je nutné zajistit pokud možno stabilní příjem vitamínu K potravou, nepřesahující 250 - 500mg/ den.
Vitamín K
Označení K vitamin (vK) zahrnuje skupinu asi dvacet v tucích rozpustných látek a všechny mají aktivitu vitaminu K. Je běžně přítomen v potravě a jeho vstřebávání probíhá v tenkém střevě za přítomnosti žlučových solí a pankreatických enzymů. V roce 1935 jej popsal Dr. Dam a byl objeven jako poslední. Symbol „K“ získal jako koagulační, protože jeho nedostatek vyvolává krvácení.
Příjem potravy při léčbě kumarinovými preparáty – LAWARIN, WARFARIN
Pacienti, kteří mají dlouhodobou antikoagulační léčbu, znají, že hodnotu INR ovlivňuje především dieta s vysokým obsahem zeleniny - redukční dieta a příjem bylinného čaje. Obsah vK v jednotlivých produktech výrazně kolísá. Je syntetizován tam, kde je chlorofyl tj. především v zelené a listové zelenině. Nejvyšší obsah je v zeleném koření – pažitka a nať petržele, v ostatní zelenině a ovoci je přítomen vK méně, např. v ořechách, luštěninách a medu. Vedle vK jsou v potravě i další látky, které mohou ovlivnit hodnotu INR a nutnost snížení dávky Warfarinu, např.chinin a tekutiny s jeho obsahem nebo multivitamnové přípravky CENTRUM, CALIBRUM. Na druhé straně není vhodné vyřazovat tento vitamín z jídelníčku s ohledem na nezbytnost vK pro kostní metabolizmus a dalších vitamínů v zelenině, ale spíše redukovat dávky potravin a kombinovat je s potravou na vK chudou. V případě kolísání hodnoty INR je nutná důsledná analýza možných důvodů, především vyloučení lékových interakcí a nadměrný příjem vK potravou s ovlivněním tuků v potravě. Sestavení jídelníčku není vždy nejsnadnější, pokud bereme v potaz kolísání vK v potravinách, ale nejdůležitější je znát obsah vitaminu v produktech, které jsou součástí stravovacího režimu.
Potraviny |
Vitamín K |
Potraviny |
Vitamín K |
|
Brokolice syrová |
130-200 |
Avokádo |
20 |
|
Brokolice vařená |
270 |
Švestky |
12 |
|
Celer - lodyha |
300 |
Šípek |
100 |
|
Čínské zelí |
175 |
Jahody |
13 |
|
Fenykl |
240 |
Kiwi |
29 |
|
Chřest - vařený |
40 |
Jablko |
3-5 |
|
Kapusta listová |
817 |
Pomeranč |
3-5 |
|
Kapusta kadeřavá |
750 |
Boby mungo |
170 |
|
Kapusta růžičková |
300-570 |
Cizrna |
264 |
|
Kopr |
400 |
Fazole |
40 |
|
Květák |
170-300 |
Hrách zelený |
39 |
|
Mrkev - karotka |
10-17 |
Hrách vařený |
23 |
|
Okurka |
16 |
Kukuřice |
25-40 |
|
Paprika |
15 |
Ořechy kešu |
26 |
|
Pažitka |
380 |
Pistácie |
60 |
|
Petržel- nať |
620-700 |
Vlašské ořechy |
2 |
|
Rajčata |
10-23 |
Sýr |
35 |
|
Rajčata - zelená |
47 |
Máslo |
30-60 |
|
Řeřicha |
57-300 |
Mléko dle tuku |
1-4 |
|
Salát hlávkový |
120-200 |
Tvaroh |
50-23 |
|
Špenát |
335-500 |
Vejce |
45-50 |
|
Zelí bílé |
80-125 |
Žloutek |
147 |
|
Zelí - kysané |
62-1540 |
Med |
24 |
|
Zelí červené |
25-300 |
Káva |
10-38 |
|
Brambory |
4-8 |
Zelený čaj |
7-12 |
|
Žampiony pěstované |
9-14 |
Hovězí maso |
210 |
|
Chaluhy |
1700 |
Vepřové maso |
18 |
|
Ovesné vločky |
63 |
Kuřecí maso |
300 |
|
Pšenice- otruby |
80 |
Kuřecí srdce |
46 |
|
Sója |
190 |
Hovězí játra |
75-93 |
|
Sojová mouka |
200 |
Vepřové játra |
25-88 |
|
Sójový olej |
193-542 |
Kuřecí játra |
80 |
|
Olivový olej |
200-400 |
Tresčí játra |
100 |
|
Slunečnicový olej |
7-10 |
Slanina |
46 |
|
|
|
|
|